Tvångsbeteende

Min historik inom mina tvångsbeteende är inte speciellt lång. För ca 11 månader sedan började jag känna behov för att, vad jag kallar "kompensera" för vad jag gör fel. Det började lätt och enkelt med att jag tex inte lät mig gå på toaletten på ett viss antal timmar då jag fått dåligt betyg på något prov. Det började sedan utveckla sig mer och mer och nu när det är en dålig vecka eller dag har jag långa listor i mina anteckningar på min telefon om vad jag måste kompensera för osv. Detta leder då till att jag sedan hittar nya vägar till denna kompensation. Det kan vara så simpelt att jag tar bort den mjuka "kudden" på stolarna eller att jag sover på det hårda golvet istället för sängen, men det kan också vara så allvarligt att jag bränner, kliar, river eller skär mig själv och för någon vecka sedan idag fick jag bli hämtad akut av ambulansen och sys med 14 stygn pågrund av två väldigt djupa sår som ledde till att jag förlorade ca en liter blod, blev av med medvetandet osv.


Detta är den främsta typen av vad som räknas som ett så kallat tvångsbeteende men det är som man brukar säga, problem kommer sällan ensamma. Under perioder har jag dessutom tvångsmässigt tvättat händerna, ändrat ljudet på tvn på en precis nivå eller röker endast vid en viss tid på dygnet.
Jag har inte fått hjälp med detta än men är påväg mot samtalsterapi mot detta beteende, fluoxetinet som jag tar mot depression är dessutom till för tvångsbeteenden.
Nedan är några länkar till sidor angående ångest i form av tvångsbeteende:

Svenska ångestsyndromsällskapet:
http://www.angest.se/riks/node/8
Psykjouren
http://psykjouren.com/artikel.asp?kateg=1&anumber=4
Vårdguiden
http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Fragor-och-svar/Hitta-fragor-svar/Psykiatrin/Tvangstankar/Hjalp-ut-ur-tvangstankar/
Det finns även en hel del artiklar om ämnet, här är några av dem länkade:
http://wwwc.aftonbladet.se/halsa/0007/29/tanke.html

http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/tvivel-bakom-tvangstankar

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0