Länk mellan p-sprutor och depression


Lite länkar värda att titta igenom

Länkarna är till lite av allt inom området av psykisk ohälsa. Vissa av dem är länkade till vänster i menyn.

Hemsidor:


Shedo
"Den ideella föreningen SHEDO är en religiöst och partipolitiskt obunden förening vars syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende, ge stöd åt drabbade och anhöriga samt att arbeta för en bättre vård för dessa patientgrupper. Förenklat kan man säga att föreningens verksamhet har tre grenar; stöd, kunskap och opinionsbildande arbete".
http://shedo.org/?v=page&pkey=about
Svenska Ångestsyndromessällskapet
http://www.angest.se/riks/
Sjukrådgivningen 1177
http://www.1177.se/Skane/Fakta-och-rad/?cat=Psykiska+sjukdomar+och+besv%C3%A4r
Svenska OCD förbundet
http://www.ocdforbundet.se/
KBT terapi.se
http://www.kbterapi.se/OCD.html

Förklaring om skillnaden mellan könen i fallet av depression
http://www.fhi.se/Handbocker/Uppslagsverk-barn-och-unga/Depressiva-besvar-och-oro---forklaringar-till-skillnader-mellan-konen/

Artiklar: 

Artikel om självmordsstatistiken i sverige, DN
http://www.dn.se/nyheter/sverige/sverige-over-sjalvmordssnittet
DN
http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/manga-med-depression-har-aven-overdrivna-skuldkanslor

Att vara inlagd del 2

Jag försökte vid flertal tillfällen kunna söka på google efter information om hur det vare att vara inlagd, som nämnt i tidigare inlägg har jag tänkt skriva lite om mina åsikter och erfarenheter inom området.

Hur ser en dag ut som inneliggande?
Detta beror ju väldigt väldigt mycket på vilken avdelning du är inlagd på, om du är frivilligt inlagd och vilka psykiska problem du har. 
Min dag såg ut ungefär såhär:

Frukost mellan 07-09
Lunch 12.00
Kvällsmat 17.00
Nattfika 21.30
Medicineringen fick man inte ansvara för själv utan sköterskor går runt mellan de olika rummen och delar ut medicinerna de tider de ska bli tagna.
Det finns möjlighet för att vara i ett sällskapsrum och titta tv eller lägga pussel, men pga att de föesta var mycket äldre än mig och hade så annorlunda problem jämnfört med mina så jag spenderade mesta delen av tiden i mitt egna rum. I mitt rum fanns endast en säng, en byrå och ett bord med två stolar, och en egen toalett.
Det fanns mycket säkerhetsregler som ständigt måste följas.
Undersökning av rummet sker dagligen för att undersöka om man tagit med sig något från lunchsalen. Sladdar, vassa föremål, vätskor eller spetsiga föremål fick inte finnas på avdelningen utan var inlåst (dvs ingen laddare till dator eller mobil). Jag själv som ständigt behöver känna mig uppkopplad och ha både ljud och ljus igång hela tiden tyckte det var väldigt jobbigt då jag satt utan dator då den fick ligga på laddning i ett låst rum.
Annars spenderade jag väldigt mycket tid i rökrummet på avdelningen som var öppet mellan 07.00 - 23.00, mest i brist på saker att göra.

Vissa dagar hade läkaren så kallat "ronder" då det är uppföljning tillsammans med läkaren och sköterskor från avdelningen. 
Man hade även en så kallas stödperson som var den som var "uttagen" för att hjälpa just dig men det fanns också massor av andra sköterskor att kunna prata med om man blev väldigt ångestnära eller liknande.

Ungefär så såg dagarna ut som inlagd i mitt fall, kommer jag på något mer eller om ni undrar något speciellt kan jag absolut uppdatera inlägget.

Att vara inlagd del 1

Jag har nu varit inlagd och har planerat att skriva mer om hur detta funkar, vad man gjorde som inlagd, hur jag blev inlagd, vad jag tyckte om erfarenheten och lite allt övrigt om att vara inlagd för psykiska problem. Tänkte börja i detta inlägg med att beskriva hur jag blev inlagd, alltså, vilken väg jag gick.

Hur jag blev inlagd:
Efter att ha fått sys efter mitt självskadande fick jag en akut tid till den mottagningen jag är ansluten till. När jag då träffade min läkare några dagar senare sa han att hans tips och alltså läkarens åsikt var att jag skulle bli inlagd. Detta hade läkaren självklart skickat i en remiss till akutpsykiaktrin. Fick åka in till det akuta psykmottagningen och fick där vänta ett par timmar innan en ny läkare blev inkallad för att göra en bedömning utöver den min tidigare läkare redan bedömt. Fick alltså gå igenom psykiatrin i en annan kommun för att sedan bli inlagd där på deras mottagning (då min mottagning inte längre har inneliggande patienter.

Svenskapsykatri.se

http://www.svenskpsykiatri.se/Svenskpsykiatri/2011/SP_nr3_2011.pdf

Psykiatriska akuten

Efter ännu en dålig dag ska jag nu antagligen köra till psykauten för att bli inlagd. Läkaren har rekommenderat detta för mig innan men jag har valt att inte göra det. Nu känner jag att jag nog faktiskt behöver den hjälpen jag kan få där, men framförallt vill jag göra min sambo tjänsten att inte behöva gå och oroa sig eller uppvaka mig hela tiden. Vi får se hur det går och hur det blir.

Bakgrunden bakom en depression

Depressionsinfo.se är en sida med information om både anledningar till depression eller biverkningarna av sjukdomen. Sidan är länkad till vänster i menyn dessutom och texten nedan citerar texten på deras hemsida under kategorin "orsaker till depression". Under texten står även en direkt länk och dessutom lite av mina efrfarenheter om betydelsen av depression.

"Både arv och miljö har betydelse
Både arv och miljö spelar roll för risken att få en depression. Man kan ha ärvt en medfödd känslighet i nervsystemet som gör att man lättare blir deprimerad, men trots en sådan sårbarhet kan en stabil och trygg livssituation göra att man kan undvika depression. En depression kan utlösas av en enskild händelse eller kris. Det kan handla om en närståendes dödsfall, en separation eller att man blivit av med jobbet till exempel. Stark eller långvarig stress kan vara en utlösande faktor för depression. Det beror på att hjärnans signalsubstanser påverkas av stresshormoner vilket kan orsaka obalans i systemet. Man kan också få en depression utan någon tydlig anledning.

Hjärnans kemi spelar roll för symtomen
Tre viktiga signalsubstanser som är inblandande i uppkomst av depression är serotonin, noradrenalin och dopamin. De reglerar vår sinnesstämning på olika sätt. Serotonin kontrollerar vårt stämningsläge och hur vi reagerar på stress, noradrenalin styr vår vakenhet och energi, medan dopamin reglerar vår uppmärksamhet, motivation och glädje och är en viktig del av vårt belöningssystem. Vid en depression är nivåerna av en eller flera av dessa signalsubstanser är rubbad, vilket orsakar obalans i den normala signaleringen mellan hjärnans celler.

Symtomen som en depression ger varierar beroende på i vilken utsträckning de olika signalsubstanserna är berörda. Utifrån de viktigaste symtomen kan läkaren därför skräddarsy en effektiv behandling."

http://www.depressionsinfo.se/Orsaker-till-depression.aspx



När jag själv i trettonårs-åldern började må väldigt dåligt såg jag det som en svaghet att bli bedömd som att inneha en depression. Med åren har jag själv insett att det bara är en sjukdom, en brist på ämnena seretonin, dopamin och noradrenalin. I den lilla psykologi jag läst har jag lärt mig att seratonin-nivån kan ökas vid närhet osv men mer vet jag inte om ämnena. Jag tror att anledningen att man inte går ut med att man har problem med denna typ av psykiska ohälsa är för att man känner sig som en svag person. Detta är självklart väldigt korkat eftersom en person som har brutit benet eller har cancer är ju inte rädd för att berätta detta eftersom dem faktiskt inte kan göra något åt situationen, det kan inte någon med en depression heller. Och precis som vid de nyss nämnda sjukdomarna blir man väldigt sällan frisk om man inte tar tag i problemet och söker professionell hjälp. Andra anledningen till att man ofta inte vill gå ut med sina problem tror jag ligger i den bild av psykisk sjuka som alltid har funnits. Även om bilden av psykiskt sjuka är mildare idag då det är vanligare och mer omtalat så tror jag att bilden av den psyksjuka människan på mentalsjukhus ligger kvar sedan tidigare generationer, som, om jag har förstått det rätt, har tunnelsyn och tänker att antingen är man psykisk frisk eller väldigt psykisk sjuk. Jag är inte ifrån den generationen men har pratat med många och har fått detta intryck.


 


Att desperat försöka tänka på något annat

Många undrar hur man självmant kan skada sig själv. Anledningarna bakom detta är ofta så många och i många fall väldigt olika. Så detta inlägg ska inte handla om varför man skadar sig själv, utan försöka beskriva hur man, eller iallafall jag, desperat kämpar emot min vilja att skada mig själv, varje dag, varje timme.
Då jag under många fall faktiskt inte kan kämpa emot behovet att skada mig tror många att jag ger efter på mina behov av detta. Detta är så långt ifrån sant. Jag skadar mig själv, dagligen, men då jag ger efter är det endast en sådan liten bråkdel av när jag känner behovet att göra det.
Desperat försöker jag att hitta något annat att tänka på. Försöker städa, skriva, fota, gå ut och gå, titta på film, ta mina tabletter, motionera, ha sex, dricka, äta and the list goes on.
Då jag för några veckor sedan fick höra att jag inte kunde avsluta mina sista månader i skolan pga mina problem har jag nu betydligt mindre att göra för att få mig att tänka på annat. Med en prestationsnivå som går upp i taket minskade inte bara faktorerna som uppehåller mig, utan faktorerna som fick mig att vilja skada mig har ökat.
Det är svårt att få de jag älskar omkring mig att förstå att jag inte ger efter, att jag så sällan gör mig illa av de gånger jag faktiskt vill göra det. Det är svårt att få dem att förstå att jag, för deras skull ständigt lever med så fruktansvärt många kamper med mig själv, en av dessa som då är alteregot i mig som skriker på mig att jag borde lindra min ångest.
Är du anhörig?
Jag har ingen erfarenhet av att vara en anhörig till någon med dessa problem. Men jag vet hur det är att önska att jag kunde vara till mindre besvär, pga den smärtan jag vet att jag orsakar andra.
Det viktitagaste, i min åsikt, är att du som anhörig inte skäller eller blir arg på den du bryr dig om, att hota med en förlorad vänskap eller en bortkastad relation gör inte situationen annorlunda. Uppmärksamma problemen och försök att vara där för den du bryr dig om, men framförallt, tänk på att det finns nästan inga fall då du som anhörig hade kunnat göra något annorlunda!

Som anhörig finns det stöd att söka, det finns hjälp att få hos privata psykologer, på vårdcentraler och sjukhus. Det finns böcker att läsa och klasser att ta, ge inte upp!

"Vägen ur självksadebeteende"

"Vägen ur självskadebeteende

Inte många fastnar i ett självskadebeteende som vuxna. Men det gjorde Cecilia Ingard från Björklinge. Det var när hon lyckades få tag på tag på sina journaler som vändpunkten kom.

Hon är extremt idrottsintresserad, har varit löpare på elitnivå, och uppskattar vinterns snötillgång. Tjejvasan blev det i år och Marcialonga, Italiens motsvarighet till Vasaloppet ett annat. Skidåkningen är ett intresse som hon delar med hela sin familj. Cecilia Ingard har alltid ställt höga prestationskrav på sig själv och är en tävlingsmänniska. Dessutom har hon svårt att säga nej till människor. Hon vill helst undvika konflikter. Men när hon pratar gör hon det med beslutsam röst, inga ursäktande skratt, utan lugnt och rakt på sak. Numera har hon uppvärderat sig själv

För tio år sedan började hon skada sig själv. Orsaken var en abort som hon gjorde år 2001. Efteråt kom ångesten. Tankarna på aborten plågade henne. Hon försökte på alla sätt och vis men tankarna upphörde inte. Hon fick lugnande medicin med det hjälpte inte heller. Då tog hon alla tabletterna i burken samtidigt för att få slut på allt.
– Jag tänkte hela tiden på aborten och stod bara inte ut. Ingenting hade hjälpt och jag måste fly ifrån mig själv. Det var inte så roligt att leva då, säger hon som överlevde självmordsförsöket och blev inlagd på psykiatrisk vårdavdelning.
Det var där som hon första gången i sitt liv kom i kontakt med självskadebeteende. En annan patient introducerade henne. Det var med henne som Cecilia gick ut på stan och köpte redskap för att skada sig själv.

Hon vill inte berätta i detalj hur de gjorde av risk för att det ska inspirera andra. Men hon håller upp höger hand lite diskret och visar att där saknas två fingrar. Det är ett tragiskt resultat av hur hon skadat sig själv. Armarna är fulla av ärr som hon tycker illa om.
– Jo, det är ovanligt att man börjar med självskadebeteende i min ålder. Men för mig var det ångestlindring. I stället för att skälla på andra när jag blev arg tog jag ut allt på mig själv. Det var bättre att slå på mig själv, säger hon som var livrädd att hamna i konflikt med andra människor.
Den här sortens analys kan hon göra så här i efterhand, men då förstod hon inte det.

På vårdavdelningen kunde hon fortsätta att skada sig själv. Det lindrade för stunden. Men trots att hon gjorde allt för att undvika konfrontationer lyckades det inte riktigt. Hon märkte att självskadebeteende väckte ilska hos vårdpersonalen.
– Kanske var det ett utslag av att de kände maktlöshet och inte kunde påverka oss. En kirurg sa en gång till mig att han inte hade lust sy ihop mig eftersom jag hade orsakat skadorna själv, berättar hon.
Hon fick många mediciner som hon inte tyckte hjälpte. Tvångsmedicinering ingick men det slutade hon med så fort hon kom hem. De starkaste sorterna gjorde att hon inte kunde röra kroppen. Det gjorde henne ännu mera skärrad. Det blev flera turer in och ut på psykiatrisk vårdavdelning. Hon fick kbt-terapi men det hjälpte inte.
– Jag förstod terapin rent intellektuellt men det fungerade på mig. Då saknade jag den inre motivationen. Det enda som hjälpte en aning var den centralstimulerande medicin som ges till dem med diagnosen adhd.

Hemma hade hon en stor familj, för dem dolde hon att hon skar sig.
– Egentligen har jag alltid fungerat som en vanlig mamma, jag har bakat bröd, skjutsat till träningar och allt sånt. När jag har måst läggas in på sjukhus har jag förklarat för mina barn att det berott på kemin i hjärnan, säger hon och tillägger att hennes man alltid stöttat och tagit hand om familjen.
Självskadebeteendet blev ett beroende för Cecilia. Det blev hennes sätt att hantera svåra känslor. Och det gav lindring. Vissa vänner blev chockade och drog sig undan och eftersom hon var sjukskriven kände hon sig värdelös som människa. En ljuspunkt var dock att hon hade mycket tid att umgås med sin familj.

Under sommaren 2009 hände något som skulle bli avgörande för henne. Då kom hon i kontakt med en läkare som gav henne rådet att rekvirera sina egna journaler. Numera är de enkla att få ut, det som krävs är några knapptryckningar på datorn. När hon fick ut journalerna och började läsa kände hon sig förnedrad.
– Det var som om texten var klippt ur Nordisk familjebok från 1950-talet. Omdömena var inte alls relevanta för hur jag kände mig, säger hon.
Så här kunde det stå: ”Normal mimik, betydligt mindre spänt anlete än tidigare” eller ”Affekterna latent förhöjda men samlade”.
Den läsningen tog hårt på Cecilia men gjorde henne motiverad att sluta med sitt självskadebeteende. Hon hade bestämt sig och utformade sin egen handlingsplan för hur det skulle gå till. För att kunna hjälpa sig själv läste hon in sig på hur hjärnan fungerar, ämnena var neurovetenskap och psykologi.

Vad skrev du i handlingsplanen?
– En sak var att så fort jag kände mig arg eller ledsen så skulle jag ha tålamod att vänta ut de besvärliga känslorna och låta dem gå över.
Hon förbjöd sig också själv att tänka destruktivt och skrev en lista på saker som gjorde henne glad. Den listan kunde hon ta till när hon började tänka negativt. Dessutom hittade hon på ersättningssysselsättningar att ta till vid tillfällen när känslorna blev för svåra. Mindfulness var också en metod som gav henne lindring (se faktaruta). Efter varje vecka utan självskadebeteende köpte hon en present åt sig själv.
– Men det har jag fått sluta med. Det blev å himla dyrt, säger hon och skrattar för första gången under vårt samtal.

För ett år sedan fick hon komma till en kbt-terapeut och behandlingen fungerade. Sedan dess har hon inte haft återfall i självskadebeteendet. Däremot kan hon ha perioder när hon blir deprimerad.
– Det är jätteskönt att ha slutat skada mig själv. Numera känner jag i förväg när jag behöver hjälp och då söker jag upp vården i god tid, säger Cecilia Ingard, som har fått diagnoserna adhd med autistiska drag och bipolär sjukdom.
Av sina journaler har hon gjort konst. Hon har klippt ut läkarnas omdömen och ställer dem mot egna akvarellmålningar som visar hur hon verkligen kände. Cecilia har en konstnärlig utbildning sedan tidigare, både från Konstfack och Gerlesborgsskolan.

Har du något råd till den som upptäcker att någon närstående skadar sig själv?
– Man ska absolut inte bli arg på den personen. Och inte uppmärksamma självskadebeteendet så mycket utan försöka ta reda på orsaken bakom.
I dag har hon ett halvtidsjobb inom landstinget inom psykiatridivisionen. Hon jobbar bland annat med en informationsguide på nätet. Hennes uppgifter är att få ut patienternas perspektiv. På fritiden målar hon så mycket hon hinner. Hon har fem barn som ska skjutsas till olika träningar och på helgerna är det tävlingar."

Ovastående text är ifrån en artikel, länken till den ursprungliga artikeln är: http://www.unt.se/leva/vagen-ur-sjalvskadebeteende-1291943.aspx


Tvångsbeteende

Min historik inom mina tvångsbeteende är inte speciellt lång. För ca 11 månader sedan började jag känna behov för att, vad jag kallar "kompensera" för vad jag gör fel. Det började lätt och enkelt med att jag tex inte lät mig gå på toaletten på ett viss antal timmar då jag fått dåligt betyg på något prov. Det började sedan utveckla sig mer och mer och nu när det är en dålig vecka eller dag har jag långa listor i mina anteckningar på min telefon om vad jag måste kompensera för osv. Detta leder då till att jag sedan hittar nya vägar till denna kompensation. Det kan vara så simpelt att jag tar bort den mjuka "kudden" på stolarna eller att jag sover på det hårda golvet istället för sängen, men det kan också vara så allvarligt att jag bränner, kliar, river eller skär mig själv och för någon vecka sedan idag fick jag bli hämtad akut av ambulansen och sys med 14 stygn pågrund av två väldigt djupa sår som ledde till att jag förlorade ca en liter blod, blev av med medvetandet osv.


Detta är den främsta typen av vad som räknas som ett så kallat tvångsbeteende men det är som man brukar säga, problem kommer sällan ensamma. Under perioder har jag dessutom tvångsmässigt tvättat händerna, ändrat ljudet på tvn på en precis nivå eller röker endast vid en viss tid på dygnet.
Jag har inte fått hjälp med detta än men är påväg mot samtalsterapi mot detta beteende, fluoxetinet som jag tar mot depression är dessutom till för tvångsbeteenden.
Nedan är några länkar till sidor angående ångest i form av tvångsbeteende:

Svenska ångestsyndromsällskapet:
http://www.angest.se/riks/node/8
Psykjouren
http://psykjouren.com/artikel.asp?kateg=1&anumber=4
Vårdguiden
http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Fragor-och-svar/Hitta-fragor-svar/Psykiatrin/Tvangstankar/Hjalp-ut-ur-tvangstankar/
Det finns även en hel del artiklar om ämnet, här är några av dem länkade:
http://wwwc.aftonbladet.se/halsa/0007/29/tanke.html

http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/tvivel-bakom-tvangstankar

Medicineringen just nu

Jag går just nu på följande mediciner, medicinerna har alla en länk till fass med närmre beskrivning men jag skriver en mindre text om vilket syfte de är utskrivna till mig.
Fluoxetin 2x20mg
Fluoxetiner är utskrivet till mig pga av min ansedda "djupa deprission". Fluoxetinet är även till för att minska tvångsbeteende.
http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=20040607010815&DocTypeID=7

Zopiklon Pilum
Zopiklonet är en tablett utskriven i syfte för att kunna somna in och hålla sig sovande under hela natten.
http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=19990521000031&DocTypeID=7
Theralen orala droppar 40mg/ml
Theralenet är till mig utskrivet i lugnande syfte och ska tas vid behov vid växande ångest
http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=19630202000034&DocTypeID=3&UserTypeID=0
Atarax 25mg
Även ataraxen är utskriven att tas efter behov i lugnande syfte
http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=19570405000021&DocTypeID=7#
Lergigan 25mg
Även denna tablett är i lugnande syfte
http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=19530228000028&DocTypeID=7#
Propavan
Propavanet ska jag ta ca en timme innan jag går och lägger mig och är också i insomnande syfte.
http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=19600628000017&DocTypeID=5
Primperan
Primperanet är utskrivet till mig pga mina problem med att inte vilja behålla maten. Jag ska ta denna medicin ca en halvtimme innan jag tar min fluoxetin för att undvika att bli av med de verksamma ämnena i fluoxetinet. Med andra ord kan jag då inte kräka inom en tid.
http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=19720825000013&DocTypeID=3&UserTypeID=0
Tillsammans med dessa tabletter tar jag även järntabletter pga blodförlust och dåligha blodvärden och även andra receptfria läkemedel såsom treo och samarin pga bieffekterna på de utskrivna medicinerna.

ECT

Jag kommer personligen antagligen att bli inlagd i veckan och under mitt letande efter regler som inneboende på psykiatrisk mottagning kom jag över detta. Behandlingen heter ECT och står för elektrokonvulsiv behandling. Jag har själv inte hunnit titta över vad detta egentligen innebär på djupet men det fanns en del att läsa om det hela på http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Behandlingar/ECT/. Jag har inte blivit erbjuden denna behandling så det är inte av den anledningen att videon har blivit övervakad. Däremot blev jag väldigt förvånad över att detta fortfarande utförs.

Att vara sjuk

Jag fick min första diagnos av depression för snart sju år sedan. I jämna mellanrum har denna diagnos varit min enda men efter ett tag började symptomen av olika typer av ångest att framstå.
Jag skapar denna bloggen i syfte att kunna diskutera och skriva om psykiska problem, om det så skulle innebära att bara en person läser detta gör det inget, jag har iallafall nått ut till någon. Eftersom jag själv framstår som frisk i de flesta fallen i min vardag kommer sidan att vara anonym.
Bloggen kommer endast att handla om sånt som kretsar runt psykisk ohälsa. Sjukdomar och symptom som lätt lurar sin omgivning och kan döda fler än den allvaligaste av de fysiska sjukdomarna. "Att vara sjuk" kommer att innehålla allt från tips kring hjälpsökande, mina och andras erfarenheter av sjukdomar och problem, försäkringsstöd och hjälp till anhöriga.
I dagens samhälle blir symptom på psykisk ohälsa allt vanligare och trots att det idag är mer accepterat än för bara tio år sedan är det så många som, precis som jag, går runt med en fasad samtidigt som, om man nu ska uttrycka det metaforisk "skriker inombords".
Då jag själv inte är frisk än kommer inte meningar så som "Det löser sig" eller "Det går över till du gifter dig" nämnas speciellt många gånger, däremot vill jag gärna att det noteras att bara för att dessa meningarna känns hjälplösa för mig ändrar det inte deras nivå av sanning.
När du gör allt för att övervinna din sjukdom, men sjukdomen gör allt för att övervinna dig.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0